Om Sorg


Sorg er den naturlige reaktion på et tab, hvor vi bearbejder følelser som smerte, savn og forvirring. Sorg kan påvirke os både følelsesmæssigt, fysisk, mentalt og socialt.


Sorg kan rumme meget - både smerte og længsel, men det kan også rumme håb. 

Når vi står midt i sorgen, er det ikke usædvanligt at føle sig overvældet eller alene.


Måske oplever du en følelse af skyld eller fortrydelse over noget der kunne være gjort anderledes? Eller måske oplever du et behov for at skjule dine egne følelser for at kunne tage dig af andre, der også sørger?


At sørge er en del af det at være menneske og kræver ikke nødvendigvis behandling eller terapi – det er en naturlig reaktion på at miste noget, der har betydet meget for dig.


Hvis du oplever, at sorgen fylder meget f.eks. med tanker og følelser, der er svære at håndtere, så kan terapi være en støtte til at du kan finde frem til hvordan du kan leve med dine minder - og ikke i dem.


Det er vigtigt at huske, at sorg ikke følger en bestemt tidsramme, og at vi alle reagerer forskelligt på den.


At bearbejde sorgen betyder ikke at glemme, men det kan støtte dig i at finde en ny måde at bære minderne på, som giver plads til både kærlighed og heling.

Om Ventesorg

Begrebet ventesorg begyndte at vinde udbredelse i Danmark i løbet af 2010'erne, især i forbindelse med palliativ omsorg og kroniske sygdomme. Det beskriver den særlige sorg, man oplever, når man forudser et tab, men endnu ikke har mistet.


Vi mennersker har en unik oplevelse af tid. Vi lever altid i nuet, men vores bevidsthed strækker sig både bagud mod fortiden og fremad mod det, der endnu ikke er sket.


Ventesorgen kan føles særlig smertefuld netop fordi vi både skal være til stede i nutiden, hvor vi stadig har det, vi elsker, og vi samtidig forholde os til fremtiden, hvor vi ved, at det vil gå tabt.


Ventesorgen kan vise sig på mange måder. Du kan f.eks. føle dig splittet mellem at være taknemmelig for det, der stadig er, og at føle frygt for det kommende tab. Du kan også føle skyld over at sørge på forhånd, når personen eller situationen stadig eksisterer.


Mange overser eller undertrykker ventesorgen, netop fordi der endnu ikke er sket et konkret tab. Men denne sorg kan føles og være lige så intens, som ved et faktisk tab.


Psykoterapi kan støtte dig i at bearbejde disse svære følelser. Så du bedre kan være til stede i nuet. Samtidig kan det være med til at forebygge, at sorgen efter tabet udvikler sig til en mere langvarig og belastende tilstand.



Om Sorg og terapi


Når vi oplever tab, uanset om det er en nær pårørende, en livsdrøm, eller noget fundamentalt i tilværelsen, åbner det ofte for en kompleks og dybt personlig sorgproces. Vi ved alle at sorg er en naturlig del af livet, men den kan også blive fuldstændig overvældende og følelsesmæssigt kaotisk.


Sorgterapi har til formål at hjælpe dig til at navigere i din sorg – uden at fjerne den, men ved at støtte dig i at skabe en vej til at leve med den. At bearbejde sorgen betyder ikke at glemme, men at finde en ny måde at bære minderne på, som giver plads til både kærlighed og heling.


Sorg er ikke en lineær tilstand og den har ingen given tidsramme.


I sorgen er der ofte mange overbevisninger og tanker om hvad man skal, bør eller kan. Måske du selv har tænkt tanker som disse?


"Jeg føler mig fanget i sorgen – der er ingen vej ud.",

"Sorgen gør, at jeg aldrig kan finde glæde igen."

"Hvis jeg ikke græder, sørger jeg ikke nok."


I sorgterapi tager jeg bl.a. udgangspunkt i forskeren og psykologen Mai-Britt Guldin's teori om sorg og i to spors-modellen (udviklet af Stroebe og Schutt, 1999). Guldin beskriver sorg som en individuel og dynamisk proces, hvor vi bevæger os mellem to spor - det tabsorienterede og det genoprettende.


Det tabsorienterede spor handler om at være i kontakt med savnet, smerten og de minder, der knytter sig til det, vi har mistet. Det er her, følelser som sorg, vrede og fortvivlelse kommer til udtryk.


Det genoprettende spor handler derimod om at finde tilbage til en hverdag og en mening i livet, selvom det aldrig bliver det samme som før. Det betyder ikke, at vi skal ”komme over” tabet, men snarere, at vi finder måder at integrere det i vores liv på en meningsfuld måde.


Nogle gange kan sorgen dog blive så tung, at det føles som om, man sidder fast. Dette opstår ofte, hvis tabet er traumatiserende som ved en voldsom ulykke, hvis det er uventet, eller hvis andre livsomstændigheder gør det svært at bearbejde sorgen. Her kan sorgen nærmest føles som en mur, der forhindrer en i at bevæge sig videre. Her kan netop psykoterapi være en vej frem til at lære at leve med sorgen og ikke i sorgen.


Jeg støtter dig i at bevæge dig mellem de to spor – ofte frem og tilbage – i dit eget tempo.

Ingens sorgproces er fuldstændig ens, og der findes ingen "rigtig" måde at sørge på.


Sorg kan vise sig på forskellige måder


Sorg kan føles som en ubuden gæst, der trænger sig ind i kroppen og sindet, som om den har slået rødder i ens væsen. Det er ikke bare en følelse, men en tilstand, der fylder hele ens verden og omdefinerer, hvordan man oplever livet.


Fysisk kan sorgen tage form som en tunghed i brystet, som om hjertet har mistet sin lethed og nu vejer som sten. Søvnen bliver ofte en kamp – enten fordi tankerne hvirvler rundt i natten, eller fordi en udmattelse uden sidestykke tager over og gør selv simple handlinger som at rejse sig op til et uoverskueligt bjerg.


Psykisk kan sorgen rive tæppet væk under ens følelse af kontrol. Tankerne kører i ring, gentager det samme spørgsmål: Hvorfor? eller Hvad kunne jeg have gjort anderledes? Det kan føles, som om man mister sig selv i et hav af minder og længsler, hvor man konstant balancerer mellem fortiden og den virkelighed, der ikke længere føles rigtig. Sorgen kan føles som en eksistentiel krise, hvor man tvinges til at se livets skrøbelighed i øjnene, og hvor meningsløshed og meningsskabelse uafbrudt kæmper om pladsen.


Mentalt kan sorgen skabe en form for tåge. Fokus bliver diffust, og det kan være svært at samle tankerne eller finde motivation til selv det mest grundlæggende. Man kan opleve sig selv som en tilskuer til sit eget liv, fanget i en tilstand af indre splittelse, hvor det, der engang gav glæde eller mening, nu fremstår tomt eller fremmed.


Socialt kan sorgen føles som en isolerende kraft. Mennesker omkring én kan enten træde frem med empati og støtte, eller de kan trække sig tilbage, usikre på, hvad de skal sige eller gøre. Samtidig kan man selv føle sig som en fremmed i andres selskab, ude af stand til at relatere til deres hverdagsproblemer eller glæder. Sorgen udfordrer de relationelle bånd og kan tvinge os til at revurdere, hvordan vi indgår i fællesskaber.


Sorgen er ikke lineær. Den slår til i bølger – nogle gange som et stille sus, andre gange som en tsunami, der vælter os omkuld.

Måske peger sorgen netop i denne uforudsigelighed på noget grundlæggende ved os alle: at vi elsker, lever og mister, og at

det hele er vævet uløseligt sammen.


Sorgterapi med eksistentielt fokus


Jeg tager afsæt i en oplevelsesorienteret og eksistentiel psykoterapeutisk tilgang. Det betyder, at vi i dit terapiforløb arbejder med dine følelser, tanker og kropslige oplevelser i nuet – ikke blot som noget, der skal forstås, men som noget, der skal mærkes og udfoldes. Sorgen inviterer ofte også til refleksioner over nogen af livets store spørgsmål, som "hvem er jeg uden det, jeg har mistet?" og "hvad giver mit liv mening nu?".


Som eksistentiel terapeut vækker det genklang i mig at sige:


Ingenting i livet er givet på forhånd, men det er dog helt sikkert at det ene øjeblik bliver afløst af det næste. Du kan jo kun miste noget, hvis du først har haft det. Der kan kun være sorg, fordi der først har været glæde.


Vækker det også genklang i dig?


Sorg er ikke noget, vi skal komme over, men det er noget, vi kan lære at leve med.


Og i den proces kan der også opstå en dybere forståelse af os selv, vores værdier og vores relationer. I terapien skaber vi et rum, hvor der er plads til hele dig – både det, der gør ondt, og det, der måske spirer af nyt håb. Min rolle er ikke at give svarene, men at være en medvandrer, der støtter dig i at finde dine egne svar.


Det er mit håb, at sorgterapi kan være en hjælp til at finde mening og styrke i en tid, der måske føles meningsløs og tung.


Hvis du står midt i sorgen og har brug for støtte, er du velkommen til at tage kontakt – vi kan sammen finde en vej frem, der giver plads til både savnet og livet.


Oversigt over nogle af de steder i Danmark, hvor du kan finde frivillig og gratis hjælp til sorg:


Du er altid velkommen til at tage kontakt til mig, hvis du har brug for en kort, uforpligtende samtale. Det kan være svært at finde den rigtige hjælp, og jeg tilbyder gerne at lytte til, hvad du står med, og give forslag til, hvor du kan begynde at få den hjælp, du har brug for – også hvis du ikke ønsker at starte et psykoterapeutisk forløb bagefter.


Eller klik på dette link: Sorgvejviser 


Sorggrupper og netværk

    • Børn, Unge & Sorg: Hjælper unge under 28 år, der har mistet eller lever med alvorligt syge forældre eller søskende.


Online støtte og rådgivning

    • Headspace: Gratis rådgivning for unge op til 25 år, der oplever sorg eller andre udfordringer.
    • Livslinien: Hjælp til dem, der føler sig overvældet af sorg og ensomhed, og som har tanker om selvmord.
    • Sorglinjen: Landsdækkende rådgivning til alle, der oplever sorg.
    • BørneTelefonen: Hjælp til børn og unge, der oplever sorg.


Selvhjælpsgrupper


Kirker og menigheder

    • Mange kirker tilbyder gratis sorggrupper eller samtaler med præster, som har erfaring i at støtte mennesker i sorg. Kontakt den lokale kirke for information eller se her.


Kommunale tilbud

    • Flere kommuner har gratis sorggrupper eller krisehjælp. Tjek her og spørg i din kommune.


Frivillige organisationer

    • Røde Kors Sorggrupper: Tilbyder lokale sorggrupper for børn, unge og voksne, der har mistet en nærtstående.


Privacy policy

OK
unsplash